Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Kashmir régióban már a tavak is befagynak - fokozódik a hideg

null

Az Indiában található Kashmir jelenleg az úgynevezett Chillai-Kalan, vagyis az intenzív vagy nagy hideghullám hatása alatt áll. Ez az időjárási jelenség minden évben megérkezik, és mintegy 40 napon át befolyásolja a tartomány mindennapjait.

kép: tourmyindia.com

Jelenleg –8.4°Cotlehet mérni a régióban, amire 30 éve nem volt példa. Bár nem ez a leghidegebb, amit a régióban mértek, azértmárez is elegendő volt ahhoz, hogy a Dal-tó egy jelentős része befagyjon, sőt, több víztest is jéggel borított legyen.

kép: youtube.com

A jég persze nem csak a tavakon jelent meg, ahol csúszkálásra csábítja az embereket, hanem az utakon is, ahol az autók kénytelenek csúszkálva közlekedni. A rendkívüli hideg a közlekedésben komoly fennakadásokat eredményezett.

kép: PTI

Kashmir a tapasztalatok alapján január 31-én lép ki a nagy hideghullámból, de csak időlegesen, hiszen a szakemberek szerint várhatóan megérkezik a Chillai-Khurd– kicsi hideg a maga 20 napos időintervallumával, sőt, aChillai-Bachhais, vagyis a “baba hideg” is leselkedik a régióra 10 napos hideggel kecsegtetve a területet.

kép: PTI

lead kép: PTI