Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Bella 2020 legvégén még tombolt egyet Európában

Világidőjárás
2021. január 05. 08:00
null

2020 végjátékaként még búcsúcsókot hintett Európa felé Bella, a vihar, mely összesen mintegy 56 000 háztartás fosztott meg az áramellátástól december 27-én.

kép: Sussex Sweet Treats twitter

A pusztítás érintette az Egyesült Királyságot, Írországot, Spanyolországot és Franciaországot is, bár nem ugyan akkora mértékben. Érdekes, de Írország úszta meg a legkisebb sérüléssel, itt 1500 otthon maradt áramellátás nélkül, igaz, ez a fővárosban, Dublinbantörtént, melyet erősen érintett a vihar, mely több, mint 100 km/h-valdühöngött.

kép: Sussex Sweet Treats twitter

Spanyolországban a part menti településeken egy épület összeomlott, de szerencsére sérülés nem történt. Bella itt 125 km/h-val tombolt, miközben a part közeli vizeken 10 méteres hullámokat korbácsolt fel. Az erős szél és a leomló fák a vasúti közlekedésben is komoly fennakadásokat eredményeztek.

kép: Martin Burgess-Moon twitter

Franciaországban 12 000 háztartásnak kellett nélkülöznie az áramellátást, és a főváros repterein is késésekkel kellett számolni a vihar okán. Az Egyesült Királyságban Bella 113 km/h-ás erővel rombolt, és több száz villámáradást váltott ki, mellyel a helyi tűzoltóság sem volt képes felvenni a versenyt.

Dacára a rombolásnak, a hullámoknak és a kidőlő fáknak, halálos áldozatokról szerencsére nem szóltak a jelentések.

kép: Martin Burgess-Moon twitter

lead kép: dw.com

Bellaviharpénzesőtengeremberszél