Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Alakulóban a tűzszezon Ausztráliában

Világidőjárás
2021. január 29. 08:00
null

Ausztrália a napsütés szerelmeseinek annak ellenére is kifejezetten vonzó, hogy bizony nem éppen egy barátságos ökoszisztémával megáldott terület. A mérgező lények sokasága, a kígyók, gyíkok, krokodilok és más kifejezetten veszélyes állatok azonban egyre kedvesebbnek tűnnek az időjárás mellett.

kép: SOUTH AUSSIE WITH COSI

Ausztráliában kétszer olyan hosszú a nyár, mint a tél - ez pedig már egyáltalán nem olyan kellemes. A napsütés adott, de emellett sok helyen most is 40°C-os kánikula tombol, így a helyi hatóságokQueenslandésViktoriaállam területein is arra kérik a lakosságot, hogy inkább maradjanak otthon.

A hőség magában is elég sok gondot tud okozni, azonban a szárazsággal párosulva - mely sajnos egyre inkább jellemzője az ausztrál nyaraknak – a növényzet szélsőséges kiszáradását is okozza.

Ez pedig bozóttüzet jelent, méghozzá sokat. Jelenleg is több ponton ég a legkisebb kontinens, de ezek egyelőre szerencsére nem jelentős kiterjedésű tüzek - és a lángok amúgy is részét képezik a helyi természeti megújulásnak. Amértékükazonban nagyon nem mindegy.

kép: mindfood.com

Tavaly háromnegyed éven át állt lángokban a kontinens, most mégis azt mondják a szakértők, hogy idénViktoria államban a rekordkiterjedésű tüzek kialakulásának esélye sohasem volt ilyen magas. Esőre várni pedig a szélsőségessé váló időjárás keretei közt most elég reménytelen elképzelés.

kép: EPA

lead kép: news.sky.com

klímatűzemberbozótszárazságAsuztrália