Május 5. Vasárnap, Györgyi

Újabb erős havazás az Alpokban, és eső az alsóbb régiókban

Világidőjárás
2020. december 11. 08:00
null

Pár nappalezelőttegy erős hidegfront érte el az Alpok egy részét, érintve Szlovéniát és Olaszországot is. Sajnos a front igen nagy mennyiségű csapadékot is szállított magával, mely súlyos áradásokat okozott mindkét régióban.

kép: en24news.com

A magasabb területeken 3-4 méternyi friss hó is hullott, mely életveszélyes lavinahelyzetet alakított ki, ráadásul az olvadás során újra erősen megterheli majd a lejjebb fekvő területeket.

kép: snow-forecast.com

kép: snow-forecast.com

Bár a front elvonult, nem kellett sokat várni a következőre. A napokban ugyanis egy újabb viharrendszer gazdagította az amúgy sem szegényes hótakarót és a csapadékmennyiséget. Lokálisan 100 mm csapadékkal lehet számolni, mely az eddigiekhez hozzáadva sajnos újra komoly áradásokat fog eredményezni, hiszen a vízelvezetők még most is telítettek a hordalékkal és a vízzel.

kép: de24.news

De a víz legalább részben levonul, a hó azonban nem. És nem csak esőre, hanem újabb havazásra is lehet számítani, méghozzá az előrejelzések alapján további 1 méterrel lehet számolni, melyjelentősenrontja a kialakult lavinahelyzetet is.

kép: WetterOnline

lead kép: snow-forecast.com

esőtélAlpokáradásEurópalavina