Május 21. Kedd, Konstantin

Újabb erős ciklon közelít Európához

Világidőjárás
2020. december 18. 12:00
null

Nem nyugszik azAtlanti-óceán északi része, és egy újabb ciklont ereszt Európa nyakára. Ezúttal is egy igen intenzív rendszerrel lesz dolgunk, melybombogenezisseljött létre december 16-án.

kép: severe-weather.eu

Az alacsony nyomású rendszer erős szeleket és sok csapadékot szállít, várhatóan pénteken érkezik meg az európai partokhoz. Landolása után a heves esőzések következtébenvillámáradásokkialakulásának lehetőségére figyelmeztetnek a szakemberek.

Portugália vizein pedig egy olyan jelenséget hozhat létre a ciklon, melyet már a hajósok a történelem előbbi szakaszaiban is megismerhettek. Akkor a szörnyhullám névvel illeték őket, hiszen a korabelivitorlásoknakesélyük sem volt ellenük. Amoderntechnológiaugyan sokat változtatott a hajózáson, ám a ciklon lehetséges velejáróit, a 15-20 méteres szörnyhullámokat a modern eszközökkel sem érdemes bolygatni.

kép: Windy.com

A rendszer várhatóan pénteken éri el Írországot és az Egyesült Királyságot, majd péntekről szombatra megérkezikSpanyolország, Portugália és Franciaország területére is.

kép: Windy.com

lead kép: Cira

klímaesőciklonidőEurópaszél