Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Kanadában szélsőségek uralkodnak éppen: egyik felében rekord mennyiségű hó, másikban 25°C-kal magasabb hőmérséklet!

Világidőjárás
2020. december 03. 16:00
null

Kanada számára érdekesen alakul a 2020-as téli szezon. Labradorban a havazás rekordméreteket öltött, mivel igen rövid idő alatt járhatatlanná tett szinte mindent. Azonban tél van, vagyis a hó nem annyira meglepő. De míg észak-keleten a havazás, dél-nyugaton a meleg lesz jellemző.

kép: wxcharts.com

Ha tél, akkor hidegnek kell lennie, persze nem akkor, ha éppen 2020-at írunk, és Kanadába is betör egy hőhullám. Ez pedig most megtörténik, a Csendes-óceán északi részéről, és szinte az egész nyugati országrészt érinti.

kép: windy

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy jellemzően 20°C-kal, néhol 25°C-kal is melegebb lesz, mint az ilyenkor megszokott, és kritikusan magas értéknek számít ezeken a területeken. Ez pedig érzékenyen érinti nem csak a helyieket, hanem a környék flóráját és faunáját is.

kép: severe-weather.eu

Most egy olyan különleges helyzet adódik tehát, amiben elmondhatjuk, hogy hazánk és Kanada következő napokra jellemző téli hőmérséklete megegyezik. A Mikulás ugyanis hozzánk is 10°C körüli értékekkel érkezik, és Kanadában is a -15°C-os tél helyett a 10°C-os őszi idő lesz a jellemzőa nyugati területeken.

kép: windy

lead kép: vastavamtv.com

klímamelegtélőszhidegKanada