Május 26. Vasárnap, Evelin

Hordalékhullám pusztított el fontos élőhelyeket Kanadában

null

KanadaBrit Columbia részén aButefjordon földcsuszamlás történt mely átrendezte egy jelentős folyó folyásirányát, és olyan védett élőhelyeketpusztítottel, melyekpótolhatatlanok.

kép: discoveryislands.ca

A tragédia kiváltója a novemberi heves esőzés volt. Ennek köszönhetően a folyó felső szakaszán egy hatalmas sár és jégtömeg csúszott bele egy természetes vízgyűjtőbe, mely hatalmas víz éshordalékhullámotindított el a folyón. Ez persze részben ledarálta a folyómedret is, aminek következtében hatalmas erdőségek tűntek el, a folyó tengerbe ömlésénél pedig a hajózás is veszélyessé vált.

kép: Bastian Fleury/49 North Helicopters

Jelen esetben az embereket nem érintette a tragédia, de a vadvilágot sajnos jelentősen, és olyan védett állatokélőhelyeitűntek el, mint a jávorszarvasok, vagy a grizzly medvék.

kép: Brent Ward

A szakemberek a károk felmérését egyelőre nem tudják teljesen elvégezni, arra majd csak valószínűleg tavasszal kerülhet sor. Az állatok életét nagyban nehezíti a mostani földcsuszamlás, ám ebbe beavatkozni a szakemberek szerint nem szabad, hiába közvetve az emberi tevékenység következménye az eseménylánc.

kép: 49 North Helicopters.Facebook

lead kép: Courtesy 49 North Helicopters-Facebook