Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Elképesztő energiát rejtenek a szuperfényes villámok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Jelenleg világunk energiaigénye 22 000 terrawatt körül mozog, ez a szám azonban mindenképpen emelkedni fog, hiszen egyrészt egyre inkább átállunk az elektromosság használatára a többi energiaformával szemben, másrészteszközeink, technológiánk is erősen fejlődik, ami több energiát igényel.

kép: MDESIGNER125-ISTOCK.COM

Ennek jelenleg csak egy kis részét fedezzük megújuló forrásokból, amin változtatni kell. Hogy miből is lehet energiát nyerni, az nagyon érdekes dolog, hiszen számtalan olyan jelenség van a Földön, mely elképesztő mértékű energiával rendelkezik.

Egy friss kutatás kiderítette, hogy a szuperfényes villámok sokkal több energiával rendelkeznek, mint normál társaik. Ez a jelenség nem is olyan ritka, valószínűleg mind láttunk már hasonlót. Afélelmetesvillámok a friss adatok alapján 1000-szer több energiával rendelkeznek, mint átlagos testvéreik.

kép: 2.bp.blogspot.com

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy egyetlen ilyen villám mintegy 3 terrawatt energiát közvetít a Földre. 300 villámból egy ilyen keletkezik átlagosan, és a tudósok szeretnék jobban megérteni a születésük körülményeit. Ezzel ugyanis közelebb kerülhetnénk ahhoz, hogy képesek legyünk reprodukálni az eseményt, és ezzel igencsak hatalmas energia előállítást megoldani, vagy éppen arra, hogy a villámokat előre lehessen jelezni, hiszen villámcsapás következtében igen sok ember hal meg évente. És ez a szám csak emelkedik, a klímakatasztrófa következtében kialakuló egyre intenzívebb viharok miatt.

Lead kép: iTweetThere4iAM