Június 16. Vasárnap, Jusztin

Pár nap különbséggel követi a havazás a tűzvészt Kaliforniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hónapokon át cikkeztünk róla, hogy a rekord meleg és tűzvészek sokasága pusztít Nevada és Kalifornia államokban. Egyre másra dőltek meg a hőmérsékleti csúcsok, és a meleg következtében fellángoló tüzek is soha nem látott nagyságú területet perzseltek fel. Most azonban a kocka fordulóban van.

kép: Sierra-at-Tahoe

A meleg helyett egy kiterjed rendszer hideget szállít a területre, és nem isakármilyent. Észak-Kalifornia egyes területen fagyra figyelmeztetnek a szakemberek, a növények és a fedetlen vízvezetékektéliesítésétjavasolják. Ugyan ez a helyzet Nevada államban is.

kép: Tahoe Weather twitter

Egyes helyeken a hőmérsékletrekordmélységbesüllyedt, ilyenkor ugyanis nem megszokott a 10°C körüli hideg. És persze a hideggel együtt a hó is sok helyen megérkezett.

Tény, hogy Nevada sípályáin ilyenkor szokott érkezni az első hó, vagyis ez azért senkit nem lepett meg, elvégre november van. A mennyisége azonban már szokatlanul nagy volt, a helyiek ebben is rekordokat emlegetnek. Számszerűsítve ez néhol 45 cm-nyihavat is jelentett.

kép: ktla.com

A magasabb tájak pedig a fagyokat sem úszták meg, néhol ugyanis nulla alá süllyedt a hőmérő higanyszála, mely fennakadásokat okozhat a közlekedésbenis – erre is különfelhívtáka szakemberek a figyelmet.

kép: Morning-Mammoth Mountain Ski Area via AP

lead kép: Morning-Mammoth Mountain Ski Area via AP