Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Golflabdánál is nagyobb jeget és tornádókat hozott a vihar Dél-Afrikában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Afrikának is kijut a szélsőséges időjárási jelenségekből. Valamiért azt gondoljuk, hogy az emberiség bölcsője számára a szélsőségek a szárazságban mutatkoznak meg, holott ez messze nem igaz. Szomália most története legpusztítóbb tájfunjával kénytelen szembenézni, Dél-Afrika pedig egyletaglózóviharrendszer áldozata lett.

kép: Storm Report SA

Az ország egyes tartományaiba a vihar golflabdát is meghaladó méretű jégesővel érkezett, mely komoly károkat okozott több tucat házban, valamint középületben. A jégverés legalább 6 halálos áldozatot követelt, magas a sérültek száma, és több embert még keresnek a hatóságok.

A jég nem magában érkezett. Kelet-Fokföldön a helyi meteorológiai szolgálat megerősítette, hogy egy EF3-as tornádó pusztított.

kép: Hitman38 twitter

A kavargó széltömegautókathajigált szét, és két iskolát is lerombolt, atetejüketegyszerűen letépte. A tornádó elhaladta után változás állt be a viharban, heves szél és a csapadék mennyiségének jelentős növekedése következett.

kép: zzzweni twitter

A szélvihar és az eső miatt kialakuló lokális áradások tovább fokozták az amúgy sem éppen rózsás helyzetet, fákat csavartak ki a helyükből, és több házat is lakhatatlanná tettek. A károk felmérése még folyamatban van.

kép: zzzweni twitter

lead kép: zzzweni twitter