Június 24. Hétfő, Iván

Eta elérte Floridát is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Karib-tenger továbbra is kifejezetten meleg. A felszíni vizek hőmérséklete eléri a 30°C-ot, ami sajnos kifejezetten kedvez a viharok kialakulásának.

kép: Windy.com

Eta esetében már nem a kialakulásról beszélünk, hiszen 4-es kategóriájú hurrikánként letarolta Közép-Amerikát, eleddig a jelentések alapján több, mint 200 halálos áldozatot hagyva maga mögött.

kép: cnn.com

Eta azonban elhagyta a szárazföldet, és a tengeren Florida, Kuba és a Bahamák irányába tart, immáron trópusi depresszióvá szelídülve. És itt lép be a képbe a kifejezetten meleg tenger, és az a tény, amitől a meteorológusok tartottak.

kép: severe-weather.eu

Reméltük, hogy Eta nem kap újra erőre, bár lehetett számítani rá, hogy némileg erősödni fog. A friss modellek alapján azonban mire a viharrendszer Floridába ér, újra hurrikánná erősödhet. Olyan erőre már nem tesz szert, mint amivel nemrégiben tombolt, de ettől még kifejezetten veszélyes lehet.

Eközben pedig a hurrikánszezonnak sincsen még vége, és tartogat még meglepetéseket. Eta már rekordernek számít, a görög betűkkel jelölt viharok közül az Eta eddig nem került használatba, vagyis hivatalosan is a 2020-as hurrikánszezonban született eddig a legtöbb viharrendszer.

kép: severe-weather.eu

A folyamat pedig még nem ért véget, mivel a szakemberek már jelezték, a tengeren születőben vanThetaésIotais, vagyis a viharok száma tovább emelkedik.

kép: nbcnews.com

lead kép: Marta Lanvandier-AP