Június 24. Hétfő, Iván

Megint lángra kapott Kalifornia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem akar abbamaradni a 2020-as év kálváriája Kaliforniában. Minden idők leghatalmasabb tűzvésze tombol az államban, és sajnos amint egy kissé csillapodik a lángok ereje, azonnal fellobban valahol máshol egy futótűz.

MostSilveradoközelében kapott lángraaz erdő, és az ok most is ugyan az, ugyan olyan prózai, mint a több, mint 1,3 millió hektárnyi erdő vesztesége esetében: a szárazság, meleg és a szél. Az időjárás szélsőségessé válása Kaliforniában a szárazságok intenzitását és idejét is emeli,aminekkövetkeztében a növényzet nedvességtartalma lecsökken. Ezért képes olyan hevesen lángolni az erdőség, és ezért terjednek megállíthatatlanul a lángok most is.

Ehhez jön még a heves szél, ami végső soron futótüzet eredményez, mely eddig 7000 hektárt emésztett fel és 100 000 ember evakuálást tette szükségessé, valamint 5000 tűzoltó megfeszített munkáját igényli. Két tűzoltó sajnos az oltási munkálatok közben erősen megégett, kórházban ápolják őket.

A lángok eddig 30 halálos áldozatot szedtek, számtalan lakóházat és középületet pusztítottak el, és megfékezhetetlenül perzselik fel az államot.

képek és lead kép: REUTERS