Május 17. Péntek, Paszkál

Gamma után rohanvást érkezik Delta, de kegyetlenebb is lesz, mint elődje

Világidőjárás
2020. október 07. 12:00
null

Már a Gamma névre keresztelt trópusi vihar sem volt éppen kegyes kedvében, amikor a Yucatán-félszigetet megkóstolta, de ez a vihar legalább nem volt olyan erős szelekkel felfegyverkezve, mint a következő.

Mert pihenni nincs idő, máris érkezik Delta, és nem hagy kétségetafelől, hogy nem jószándékkal érkezett. A félszigetet is érinti, de egészen az USA partjaiig is eljut, méghozzá könnyedén, és teszimindeztúgy, hogy közben várhatóan kifejezetten erős hurrikánná fejlődik majd.

Delta elnevezésű vihar, mely hurrikán erősséget produkált nem most először üti fel a fejét a történelemben, erre előtte már három példa is volt, de ez valószínűleg egy kicsit semvigasztaljaazokat, akik a rendszer útjába kerülnek.

kép: NOAA-GOES-16, RAMMB-CIRA

A hurrikán heves esőzésekkel érkezik majd, a szakemberek várakozásai a 100-150 mm körüli csapadékmennyiséget jelzik, de a 250 mm eső sem elképzelhetetlen. Ráadásul minden sokáig is jelen lehet, mivel Delta sem éppen a fürgesége miatt tűnik ki a tömegből. Jelenleg 11 km/h-valközeledik avízena szárazföld felé, és ameddig a nyílt víz felett van, addig egyre csak erősödik.

kép: NOAA-GOES-16, RAMMB-CIRA

lead kép: NOAA-GOES-16, RAMMB-CIRA

viharklímaDeltaesőhurrikánemberszél