Július 17. Szerda, Elek, Endre

40 ember élete és 2 millió tonna rizs - ez a Jigawa áradásának mérlege

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ugrásszerűen fog emelkedni a rizs ára Nigériában, és ezzel együtt sajnos tovább fog súlyosbodni az élelmezési válság is. Mindez pedig annak köszönhető, hogy aJigawa32 éve nem látott áradással mosta el atermést.

kép: persecondnews.com

A tisztségviselők pontos adatokat sem tudtak közölni a veszteségekről, de az előzetes felmérések alapján is látszik, hogy a mostani áradás soha nem látott méretű károkat okozott az országban.

kép: thenationonlineng.net

40 halálos áldozattal biztosan számolni kell, de sajnos ez a szám is emelkedhet még, hiszen az adatok összesítése még folyamatban van,ahogyanaz eltűnt személyek felkutatása is.

Azt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora az elöntött termőföldek mérete, de az már most biztos, hogy a rizstermést nagyon érzékenyen érinti a katasztrófa. Már az előzetes kalkulációk alapján is látszik, hogy a terményből 2 millió tonna semmisült meg, mely az ország termelésének negyedét teszi ki.

kép: kaftanpost.com

Ez már önmagában is borzalmasan magas szám, ami akár extrém drágulást is hozhat az alapvető élelmiszernél. De emellett avíz károkatokozott a cirok, a köles és a kukoricaföldeken is, vagyis a rizs mellett több más, lehetséges alternatíva ára is jelentősen meg fog emelkedni.

kép: thisdaylive.com

A gazdálkodók közt vannak olyanok, akik teljes éves bevételük 90%-át veszítették el a mostani áradásban, vagyis létük szinte teljes egészében attól függ, az állam milyen mértékben lesz képes kártalanítani őket.

lead kép: worldstagegroup.com