Június 21. Péntek, Alajos

18 halottja van az áradásnak Vietnámban, amit 1500 mm csapadék váltott ki!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elmúlt hetek nemvoltaképpen kegyesek Vietnámhoz. Láthatjuk, hogy mit okoz itthon, amikor egy nap alatt 20 mm csapadékkal kell számolni. Azt is láthattunk most Alex példáján, hogy mit is jelent, amikor egy nap alatt 500 mm csapadék zúdul a nyakunkba.

kép: VnExpress-Dac Thanh

Vietnám tulajdonképpen szerencsésebb volt, mint az olaszok és a franciák, mert náluk a csapadék nem hirtelen, és nem egyszerre érkezett. Csakhogy a mennyiséget tekintve messze lehagyták mindkét európai országot, még akkor is, ha összeadjuk az ottani csapadékmennyiségeket, melyeket Alex a csúcson produkált. Vietnámban ugyanis az elmúlt hetekben 1500 mm csapadék (másfél méter) hullott.

kép: AFP

Nem egyszerű kezelni a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadékot, de nem lehet mit kezdeni ezzel a mennyiséggel sem. A folyók, vízelvezetők és árvízi tárolók együttesen sem képesek elnyelni ekkora mennyiségű esőt. Ennek megfelelően az ország 5 tartománya technikailag víz alá került.

kép: Thông Tấn Xã Việt Nam (TTXVN) facebook

A kiterjedt áradásoknak eddig 18 halálos áldozata van, és több, mint 48 000 embert kellett evakuálni. Az anyagi károk megbecsülése is nehézkes lenne, hiszen a pontos felmérésekre egyelőre nincsen lehetőség. Amit már most tudnak a szakemberek, hogy nagyjából 109 000 házat árasztott el a víz, közülük több száz összeomlott, és a súlyos károsodások száma is kiemelkedően magas.

kép: Thông Tấn Xã Việt Nam (TTXVN) facebook

4000 hektár termőterület is elsüllyedt, emellett több 10 000 haszonállat is elpusztult a vízben. A mezőgazdaság vesztesége idén Vietnámban igencsak magas számokat produkál. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor az elhullott állatok és a vízben jelenlévő sok mikróba még járványveszélyes is, persze a koronavírus helyzet mellett, amely Vietnámban is komoly gondokat okoz.

kép: Thông Tấn Xã Việt Nam (TTXVN) facebook

lead kép: AGENCE FRANCEPRESSE