Május 29. Szerda, Magdolna

Több, mint egy tucat víztölcsér alakult ki az Adriai-tengeren

null

Az időjárás alakulása Európa felett az utóbbi napokban nem volt éppen szokványos, különösképpen a Földközi-tenger régióját tekintve. Ianos a görögöknek okozott sok kellemetlen percet, az olaszokra pedig gyilkoserejűvihar csapott le.

Az Adria is megkapta a maga csapását, itt a betörő hideg levegő okozott problémákat. A hidegebb levegő és a még mindig meleg tengerek találkozása tornádószerű jelenség létrejöttét okozza, melyet víztölcsérnek hívunk.

kép: severe-weather.eu

A forgó légtömeg a víz felett jön létre, és mikor eléri a felszínt, onnan vizet szippant fel. Jellemzően komoly gondokat nem okoz, látványnak azonban lenyűgöző, és meglehetősenijesztőis.

Az időjárási adatok kedvezőek voltak az Adriai-tenger felett ahhoz, hogy 15 víztölcsér is kialakuljon, és nagy szerencsénkre igazán látványos képek születhessenek a képződményekről. Akármennyire is fenséges a látvány, azért azt sem szabad elfelejteni, hogy olyan problémákra mutatnak rá a kavargó víztölcsérek, melyek kifejlődve lényegesen rosszabb képződményeknek is életet adhatnak.

képek és lead kép: Marko Korosec - severe-weather.eu