Június 16. Vasárnap, Jusztin

Tarolt a vihar a finneknél is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Megkapták a magukviharaita görögök egy medikán formájában, a portugálok egy trópusi vihar alakjában, hát miért éppen a finnek maradnának ki a “jóból”?

kép: Markku Ulander, lehtikuva

Az északi régióban természetesen szó sincsen sem ciklonokról, sem hurrikánokról, amedikánok sem itt születnek, de vihar itt is kialakulhat. És ami megtörténhet, az meg is történik, jelen esetben akár 125 km/h-ás szelekkel és 60 mm csapadékkal, ami normális esetben egy teljes hónapban hullana le.

kép: Al Jazeera Weather twitter

Ezen felül a vihar aBotteni-öbölben 4.3, aBotteni-tengeren 5.5,Raumábanpedig 5.8 méteres hullámokat okozott. Ez utóbbi már rekordnak számít, és bizony szokatlanul nagy. A hullámok nem is annyira, a szél azonban tetemes károkat is okozott, többek közt áramellátás nélkül hagyott 90 000 ügyfelet a régióban.

kép: Markku Ulander, lehtikuva

A finnek a hidegre fel vannak készülve, az erős szelekre nem annyira, legalábbis ilyenerejűekrebiztosan nem. A vihar sok fát és villanyoszlopot is kicsavart a helyéről, ezekkel pedig ingatlanokat és autókat rongált meg. Szerencsére sem sérültekről, sem halálos áldozatokról nem érkeztek adatok.

kép: Markku Ulander, lehtikuva

lead kép: helsinkitimes.fi