Június 16. Vasárnap, Jusztin

Rekordokat hozott a Haishen tájfun, de ereje szerencsére nem volt olyan nagy

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Haishenvégül számunkra szerencsésen fejlődött, és veszített erejéből, nem pedig feljebb tornázta azt. Ez persze kevéssévigasztaljaJapánt, ahova a tájfun rekor szélsebességeket hozott.

kép: news.sky.com

Szerencsésnek mondhatják magukat a Japán szigetek lakói, mivel a tájfun nem időzött sokat a területen. Ez persze messze nem azt jelenti, hogy ne rombolt volna, de ereje nem itt összpontosult. Ennek ellenéreNagasakivárosában 213,84 km/h-ás széllökéseket regisztráltak, mely rekordnak számít itt.

kép: france24.com

A Japán hatóságok 1,6 millió embert utasítottak arra, hagyja el az otthonát, és további 6,3 millió számára javasolták ugyanezt. Ezzel szemben az evakuálás csupán 200 000 embert érintett közvetlenül.

Japánban és Dél-Koreában - aholHaishenlandolt, kettes kategóriájú tájfunként - összesen három ember halálát okozta a vihar, kettőt Dél-Koreában, egyet Japánban ölt meg, és négy embert eltűntként tartanak nyilván.

kép: The Indian Express

Mindkét ország esetében komoly gondokat okoztak az esőzések és a villámáradások is, a tájfun ugyanis néhol pár óra leforgása alatt 200 mm csapadékot is lezúdított. Fennakadások voltak a vonat és az autós közlekedésben is, valamint a légi közlekedést is le kellett állítani. A károk felmérése folyamatban van.

kép: reuters

lead kép: reuters