Május 5. Vasárnap, Györgyi

Kifogytunk a betűkből, így Alpha a következő névvel illetett vihar, de ez nem teszi kevésbé veszélyessé

Világidőjárás
2020. szeptember 22. 16:00
null

A medicane megismerése után itt az ideje annak is, hogy elfelejtsük azt, hogy a hurrikánok csak az USA, vagy éppen a Bahamák területén pusztíthatnak. Most ugyanis Portugália partjainál alakul Alpha.

kép: yourweather.co.uk

Mostanra kifogytunk a viharnevekből, illetve a betűkből, így a görög ABC betűi kerülnek sorra.Alphaszerencsére nem hurrikán, “pusztán” egy szubtrópusi vihar, de elegendő az ereje ahhoz, hogy nevet kelljen neki adni.

kép: Nikiforos Stamenis, AP

Mivel Portugália az Atlanti-óceán partján fekszik, így nem is olyan meglepő, hogy ilyenviharokkialakulhatnak a közelében, volt is már rá példa, de azért ez nem sűrűn történik meg.Alpha ráadásul rekorder is, mivel ez a legkorábbi 22. vihar a hurrikánszezonban, amit valaha is regisztráltak, ezzel a 2005-ösWilmátutasította maga mögé.

kép: EUMETSAT-Meteosat-11, RAMMB-CIRA

Alphanem lesz hosszú életű, és nem is erősödik hurrikánná, legalábbis a mostani kalkulációk alapján. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rombolni ne lenne képes, mivel tetemes mennyiségű csapadékot és heves szeleket is zúdít a portugálok nyakába. A partoknál figyelmeztetés egyelőre nincsen érvényben, de a helyi meteorológiai szervezetek árgus szemekkel figyelik az események alakulását.

kép: noaa.gov

lead kép: NOAA

viharklímaesőhurrikánAlphanévszél