Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Durva viharrendszert kaptak a nyakukba a görögök

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Úgy tűnik, kénytelenek leszünk megbarátkozni egy eddig viszonylag keveset emlegetett fogalommal, ez pedig amedicane. A hurrikánok, trópusi depressziók, trópusi ciklonok és tájfunok sorába kell majd beilleszteni ezt a viharrendszert.

Hogy miért más a neve? Mert ez a meleg maggal rendelkező ciklon a mediterrán régióban alakul ki. Mostani képviselőjeCassilda, mely a Jón tengert választotta bölcső gyanánt, és Görögországra vetett szemet.

A kialakulásának oka többek közt éppen az, ami miatt mi is annyira szeretjük a mediterrán régiót. A nyári sok napsütés, a meleg, és aminek szinte kivétel nélkül mindenki örül, a felmelegedő tenger. Fürdés szempontjából valóban kellemes, az időjárás alakulásában azonban már gonoszabb szerepet játszik.

A Földközi-tenger Európához közelebbi részein 27-28°C-os víz-hőmérsékleteket lehetmérni, Afrikához közelebbi részein a 28-30°C a jellemző. Ez pedig magasabb harmatpontot is eredményez, mely igen sok plusz energiát képes adni az őszi hónapok itt kialakuló vihar-rendszereinek.

Amedicanekialakulásához az is szükséges, hogy a rendszer lassan mozogjon, így sok erőt tudjon gyűjteni. Ha pedig minden összetevő adott, akkor amedicane– mely amediterraneanés ahurricaneszavak összevonásából adódik - hasonló tombolásra képes, mint egy trópusi ciklon, vagyis heves esőzéseket, durva szélviharokat hoznak, az ezekkel együtt járó károkkal karöltve.

képek és lead kép: severe-weather.eu