Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Tűztornádót kaptak lencsevégre Kaliforniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A meglehetősen balszerencsés 2020-as év egyelőre tovább folytatódik, hiszen ezúttal egy újabb extrém ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi, a tűztornádónak, ami Kaliforniában alakult ki a napokban. Ez egy olyan időjárási jelenség, ami lényegében egy forgó tűzoszlopot alakít ki.

(fox5dc.com)

Az intenzív erdőtüzek akár a saját időjárásukat is képesek létrehozni. A tűz hője miatt felemelkedő levegő által keletkezett füstviharfelhők vagy más néven pirocumulonimbusok, nem kifejezetten ritkák az ilyesfajta nagyobb erdőtüzek esetében, azonban a felhőben kialakuló tornádók már annál inkább.

A tűztornádó kialakulása

A tűzzel melegített levegő felemelkedik, ezután pedig a földön lévő tűz elkezdi követni az emelkedő levegőt, hiszen a levegő a tűz alkotóeleme. Ezt a felemelkedést "cross winds" más néven kereszt szél zavarja meg, amelyek aztán az emelkedő levegőt úgy csavarják meg, hogy tornádó megjelenésű legyen. A tűztornádó lényegében egy adott terület feletti emelkedő levegő megcsavarodása. Normális esetben a felhők mutatják meg a tornádó csavart alakját, viszont ebben az esetben a tűz az, ami láthatóvá teszi.

A tűz által kiváltott tornádók, akár 90 km/h feletti széllökéseket is elérhetik és szinte teljes pusztítást okoznak az áthaladt területek felett. 2018-ban két tűzoltó is egy ilyen időjárási jelenség áldozatául esett, amikor egy erdőtüzet próbáltak volna megfékezni. A károk felmérése után a meteorológusok egy EF3-as tornádóval azonosították, ami azt jelenti, hogy a maximális széllökés a 230 km/h is elérte a tűztornában.

weather.com

Szerencsére a tornádó a városoktól távoli helyen jött létre, azonban a tűz oltásán dolgozó tűzoltók kiemelt veszélynek vannak kitéve egy ilyen jelenség közelében.

lead kép: brightspotcdn.com