Június 16. Vasárnap, Jusztin

Különleges vihar pusztított az USA területén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az USA közép-nyugati területe nem kifejezetten a szép és nyugodt időjárása miatt vált ismertté. Itt jellemzőek ugyanis a pusztító tornádók, melyek komoly károkat okoznak az itteni embereknek,gazdaságnakés a természetnek is. De nem a tornádók a legrosszabbak.

kép: tribtoday.com

Évente 1-2 alkalommal lehet találkozni egy viharfajtával, mely éppen most rombolt Nebraska, Iowa, Illinois és Wisconsin területein aderecho névvel illetett vihartípus a legpusztítóbb időjárási jelenségekegyike, mellyel az emberek ilyen körülmények közt találkozhatnak.

kép: usatodaypost.com

A név jelentése “egyenesen előre”, mely a szélirányra utal. Aderechoszélerősségében egy tornádóval is felveszi a versenyt, mivel az ilyen viharokban állandóan 93 km/h feletti átlagos szélerősség uralkodik. Azonban a tornádóval ellentétben a szélirány egyenes. Szintén erős különbség, hogy ez a viharfajta akár 400 km szélességben is letarolhatja a környezetet, vagyis találóbb, ha szárazföldi hurrikánnak tituláljuk.

kép: westerniowatoday.com

A mostaniderecho161 km/h feletti széllökéseket is produkált egyes területeken, és már most tudni lehet, hogy jelentős anyagi károkat okozott. Sok sérültet is hagyott maga után, akik a házakban, autókban rekedve igyekeztek kivárni a vihar tombolását. Ez azonban nem olyan könnyű, mivel nem pár perces jelenségről van szó, mint a tornádó esetében, hanem annál lényegesen tovább maradnak meg a pokoli körülmények.

kép: denverpost.com

A kérdéses területeken az áramkimaradások mintegy 1,5 millió embert érintettek, ráadásul jelentős mezőgazdasági károkkal is számolni kell.

lead kép: Facebook - Mike Campbell