Június 19. Szerda, Gyárfás

Közel 800 áldozatot követelt már a monszun Indiában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

India egész területén komoly fennakadásokat és károkat okoz az idei, különösen heves monszun időszak. Az esős évszak teljesentermészetes, az ilyenkor jelentkező áradások is megszokottak, idén azonban nagyon hevesen érkezett az egyébként a gazdaság működéséhez elengedhetetlen monszun.

kép: GEORGEY MATHEWS

Az áradások mellett a földcsuszamlások is jelentős károkat okoztak, és sok emberéletet is követeltek. Az esőzések kezdete óta az áradó folyók, a villámáradások és a sárlavinák összességében mintegy 13 millió embert érintenek, több ezer településről, India számos államában.

kép: AP Photo-Rafiq Maqbool

A hatóságok folyamatosan a kárelhárításon és a mentésen dolgoznak, aminek köszönhetően több, mint fél millió embert telepítettek ki otthonából sürgősségi jelleggel. Számukra az ideiglenes lakhatást az állam igyekszik megoldani. 771 ember számára azonban a segítség már túl későn érkezett, ők életüket vesztették a monszun következtében.

kép: AFP

Az adatok már most is elkeserítőek, de az esőzéseknek még nincsen vége, és várhatóan mind az anyagi jellegű károk, mind pedig a halálos áldozatok száma emelkedni fog. Az egészségügyi szakembereket a koronavírus árnyékában az is aggasztja, hogy a környezet és a katasztrófák egyre jobb táptalajt biztosítanak más, halálosabb járványok kialakulásához is.

kép: AFP

lead kép: bbc.com