Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Halálos áldozatokat követelő villámárvizek sújtották Görögországot

Világidőjárás
2020. augusztus 10. 14:00
null

Legalább öt ember meghalt a Görögországhoz tartozó Évia szigetén, ahol a viharok és a villámárvizek sokasága hatalmas pusztítást okoztak a hétvége folyamán.

Egyes útrészeket teljesen elmosta az eső. (facebook.com/ForecastWeatherGreece)

Thalia névre hallgató viharrendszer elvonulása után a tűzoltók több száz hívást kaptak a házak vízszivattyúzására. Több helyen a vízmagasság pedig elérte a 1,5 méteres magasságot is, ezzel téve kritikusabbá a helyzetet.

Egy férfi a vízzel és sárral elárasztott házában. (blikk.hu)

Az eső az autókat sem kímélte. (greekreporter.com)

A vihar következtében hatalmas mennyiségű szemét halmozódott fel a strandok közelében is.

(facebook.com/ForecastWeatherGreece)

(facebook.com/ForecastWeatherGreece)

Mi segíti elő az ilyen villámárvizek kialakulását?

Azt, hogy pontosan mit is definiál a villámárvíz fogalom, nagyon egyszerűen kifejezhetjük: nagyon rövid idő alatt elképesztő mennyiségű csapadék hullik. A villámárvizek legfőbb ismertető jele, amikor térben is időben is meglehetősen koncentráltak, tehát egy adott helyen akár több hónapnak megfelelő csapadékmennyiség is lehullhat.

Nagyon gyors lefolyású eseményekről van szó: általában ezek konvektív folyamatok, amely során a lehulló csapadékot a felszín nem képes befogadni. Természetesen a földrajzi adottságok is nagyban hozzájárulhatnak a pusztítás növeléséhez vagy annak csökkentéséhez. Kiemelten veszélyeztetett területek a hegy- és dombvidéki régiók, ahol kisebb vízfolyások is találhatók. Azonban a városok is jelentős veszélynek vannak kitéve, mivel a rengeteg vízzáró réteg (pl. aszfalt), akadályozza a víz földbe való beszivárgását.

A éghajlati változás egyik velejárója a villámárvizek fokozódása, így ezeket megállítani nem tudjuk, sőt mi több egyre inkább az életünk részévé válnak. Legjobb esetben is csak csökkenteni tudjuk az előforduló károkat a vízzáró rétegek csökkentésével és egyéb vízmegtartó felületek építésével. Az emberi élet megóvásának érdekében pedig egyfajta riadó rendszert is érdemes kiépíteni, amivel talál megelőznetünk lennének az ebből fakadó halálos áldozatok.

lead kép: expressandstar.com

viharvillámárvízveszteségkárpusztítászivatar