Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Felzabálják Kaliforniát a klímaváltozás tüzei

null

DonaldTrumpkitartóan tagadja a klímaváltozás tényét, és támogatja a fosszilis energiahordozók széles körű használatát, kinyerését, szemet hunyva minden piaci trend felett. Teszi ezt annak ellenére, hogy az USA számára is egyértelmű és igen komoly hatásai vannak a klímakatasztrófának.

kép: Justin Sullivan-Getty Images

Tény, hogy Kalifornia életének velejárói a bozóttüzek, vagyis senki nem fog meglepődni azon, hogy már megint lángokban áll az állam. Azonban azzal sem nagyon lehet vitatkozni, hogy ezek a tüzek egyre gyakoribbak, egyre erőteljesebbek, és pusztítóbbak.

kép: Josh Edelson-AFP via Getty Images

kép: JOSH EDELSON-AFP-Getty

Az idei “tűzszezon” előbb érkezett a szokásosnál, és a mostani lángok hevesebben és nagyobb területen pusztítanak, mintelődeik, köszönhetően a sokáig tartó szárazságnak, melyben a növényzet a víztartalmának jelentős részét elveszíti, vagyis sokkal könnyebben kap lángra, mint kellene.

kép: AP Photo-Noah Berger

Ezt nagyon jól mutatja, hogy jelenleg mintegy 3000 négyzetkilométernyi területen igyekeznek felvenni a harcot a tűzzel a szakemberek, igen kevés sikerrel. És ebben nem az játszik szerepet, hogy ne lennének elegen a tűzoltók, vagy ne vetnének be minden lehetséges eszközt, hiszen az oltásban a forgalomból kivonás előtt álló Boeing 747 óriásgép is részt vesz. De a lángok terjedése gyorsabb, mint ahogy azok ellen harcolni lehetne.

kép: AP Photo-Marcio Jose Sanchez

lead kép: AP Photo-Noah Berger