Július 27. Szombat, Liliána, Olga

53°C-os hőhullám az USA-ban és a Közel-Keleten

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Rendkívüli hőhullám alakult ki az USA délnyugati régiójában. Az Arizonát, Kaliforniát, Nevadát és Új Mexikót is érintő meleg már potenciálisan halálos kategóriába is felkúszik.

kép: severe-weather.eu

Az Arizonában található Phoneixmegdöntötte eddigi melegrekordját. A nagyvárosban 48°C-ot mértek, ami már önmagában is elképesztően sok, de ehhez még számolni kell a városok sajátos képződményével, a hősziget hatással is, vagyis ez a meleg ennél is sokkal durvábban jelentkezhet a betonfalak között.

kép: Wxcharts

A hőmérő higanyszála egészen 53°C-ig kúszott fel aDeathValley területén. Igaz, a sivatag éppen extrém magas hőmérsékleteiről és igen szélsőséges életkörülményeiről ismert, de nem csak itt jelentkezett az elképesztő forróság.

kép: Climate Reanalyzer

A Közel - Keleten is hőhullám tombol, mely érinti Irak, Irán, Kuvait ésSzaud-Arábia területeit is. És bár itt is jellemzően melegebb van, mint amit itthon mi még elviselhetőnek tartunk, az 53°C-os csúcshőmérséklet azért nem számít megszokottnak. Ráadásul a hőhullám még kitart, vagyis az emberek kénytelenek együtt élni az extrém meleggel még pár napig.

kép: digitaltariq.com

lead kép: HADI MIZBAN-AP