Május 21. Kedd, Konstantin

53°C-os hőhullám az USA-ban és a Közel-Keleten

Világidőjárás
2020. augusztus 04. 12:00
null

Rendkívüli hőhullám alakult ki az USA délnyugati régiójában. Az Arizonát, Kaliforniát, Nevadát és Új Mexikót is érintő meleg már potenciálisan halálos kategóriába is felkúszik.

kép: severe-weather.eu

Az Arizonában található Phoneixmegdöntötte eddigi melegrekordját. A nagyvárosban 48°C-ot mértek, ami már önmagában is elképesztően sok, de ehhez még számolni kell a városok sajátos képződményével, a hősziget hatással is, vagyis ez a meleg ennél is sokkal durvábban jelentkezhet a betonfalak között.

kép: Wxcharts

A hőmérő higanyszála egészen 53°C-ig kúszott fel aDeathValley területén. Igaz, a sivatag éppen extrém magas hőmérsékleteiről és igen szélsőséges életkörülményeiről ismert, de nem csak itt jelentkezett az elképesztő forróság.

kép: Climate Reanalyzer

A Közel - Keleten is hőhullám tombol, mely érinti Irak, Irán, Kuvait ésSzaud-Arábia területeit is. És bár itt is jellemzően melegebb van, mint amit itthon mi még elviselhetőnek tartunk, az 53°C-os csúcshőmérséklet azért nem számít megszokottnak. Ráadásul a hőhullám még kitart, vagyis az emberek kénytelenek együtt élni az extrém meleggel még pár napig.

kép: digitaltariq.com

lead kép: HADI MIZBAN-AP

hőségklímamelegforróhőhullámember