Február 28. Szerda, Elemér

Koromfekete áradat hömpölygött Arizonában

Világidőjárás
2020. július 29. 12:00
null

Arizona számára a szárazság nem jelent újdonságot. Most sem volt ez másként, az államban erős aszály volt jelen, mely sajnos erdőtüzeket is okozott.

Maga a tűz szerencsére nem öltött kezelhetetlen méreteket, ráadásul a természet is segített azelfojtásában, de ennek lett egy igen érdekes, ésijesztőkövetkezménye. A lángok a talajra is hatással vannak, egy időre terméketlenné teszik azt – majd éppen a tűz hatására az életrobbanásszerűenkezd fejlődni. Amíg azonban a terület tar, addig a vizet sem képes akkora mennyiségben megkötni, mint amikor növényzet is van rajta.

Ennek köszönhető, hogy bár az esőzés segített a lángok elfojtásában, de villámáradást is okozott, méghozzá nem isakármilyet. Az áradások önmagukban is igen félelmetesek, de az, amikor egy koromfekete, füstölgő víztömeg közeledik igen nagy sebességgel, az nem mindennapi látvány. A jelenséget az okozza, hogy a víz hordalékként magával ragadja az elszenesedett fadarabokat is, melyek még izzanak, mikor felkapja őket, így az áradatban, füstölögve haladnak tovább.

képek: Offical Prima Conty twitter

erdővízszénhamutűzáradás