Május 23. Csütörtök, Dezső

Gátszakadással fenyeget a rengeteg eső Kanadában

null

Kanadában, Manitobában szintén a heves esőzések okoznak gondot. Ebben az esetben is az a baj, hogy a terület egyszerűen nem szokott hozzá, hogy egyszerre akár 200 mm csapadék is a nyakukba zúduljon. Az hagyján, hogy az emberek nem szokták meg az ilyesmit, de sajnos a mérnökök sem, és a helyiinfrastruktúráliselemek sem ilyen mennyiségűvízzelszembeni ellenállásra lettek kitalálva.

kép: Donald Lepp Twitter

A villámáradások mellett az utak is rongálódnak, és aDam folyó 1000 éve nem látott magasságokba szökik. ez utóbbi kijelentés ugyan egy kissé túlzó, de tény, hogy a mostani állás rekord magas, a feljegyzések szerint soha eddig ilyen eseményre nem került sor.

kép: Riley Laychuk/CBC

A problémát fokozza, hogy aDamfolyón helyet kapott egy gát is, melynek szomszédságában,Riverdale-ben rengeteg ember él. A gát pedig egyszerűen nem ekkora víztömeg megtartására lett tervezve. A helyi vezetés és a mérnökök is aggódva figyelik a szerkezetet, a városban pedig szünet nélküli megfigyelés alá vonták a gátat. Az emberek kénytelenek felkészülni egy esetleges gyors evakuálásra,mivel,ha a gát feladja a küzdelmet, akkor a víz olyan gyilkos erővel csap le, mely az egész várost magával sodorhatja.

kép: CTV News Photo Ken Gabel

Jelenleg a gáton másodpercenként 340 köbméter víz zúdul át, mely meghaladja a 2011-es nagy áradásnál mért mennyiséget is.

kép: Bartley Kives/CBC

lead kép: watchers.news