Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Folyamatosan lángol Szibéria, már 19 millió hektár veszteség

null

Szibéria távoli régiója jellemzően azért szokott előtérbe kerülni, hogy apermafrosztról, vagyis az állandóan fagyott talajról beszéljünk. az utóbbi időben sajnos azért kerül az érdeklődés homlokterébe, mert szokatlanul meleg hőhullámok tombolnak, néhol 30°C feletti maximumokkal.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Pierre Markuse

Most azonban nem is erről van szó, hanem arról a nagyjából 19 millió (!) hektárról, mely év eleje óta a lángok martalékává vált, illetve arról a körülbelül 1.6 millió hektárról mely most is lángol. A tüzeket megfékezni nem lehet, egyrészt kiterjedésük, másrészt pedigmegközelíthetetlenségükmiatt.

A tüzek egy részét villámcsapás okozta, egy másik, jelentős részük azonban emberi okokra vezethető vissza. Ebben benne vannak a fakitermelő társaságok által gyújtott tüzek, melyek legálisak ugyan, de könnyen kicsúsznak az ellenőrzés alól, illetve a part menti régiókban a tábortüzek nem megfelelő kezelése is erdőtüzeket okoz.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Pierre Markuse

A lángok ugyan lakott területet nem fenyegetnek, a természetben esett károk azonbanhatalmasak. Ezen felül az orosz nagyvárosok levegője is romlik a szél által kiterjesztett füst következtében.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Pierre Markuse

lead kép: greenpeace russia twitter