Május 27. Hétfő, Hella

770 km-es villámot mértek be - ez rekord!

null

A villámlás egy csodálatos és veszélyes jelenség. Az elektromos kisülés melegebben izzik, mint a Nap felszíne, és hangrobbanások sorozatával kísérve csap le a legmagasabb pontra, ahol az ellentétes töltésű részecskék sűrűsége a legnagyobb.

kép: vistapointe.net

A villámok mindig is lenyűgözték az embereket, felvételek sokasága készült róluk, mégis, megunhatatlan a szépségük. Vizsgálatuk is folyamatos, hiszen olyan elképesztő mennyiségű energiát szabadítanak fel, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Most pedig rekordok is születtek a villámlással kapcsolatban, mégpedig Brazília felett.

A mért leghosszabb ideig jelen lévő egyetlen villanás mértéke dőlt meg most, egészen pontosan 16,73 másodperccel. Emellett pedig egyetlen villám kiterjedési mértéke is rekordot döntött, a speciális felvételek tanúsága szerint nagyjából 770 km hosszan nyúlt el a mennykő.

kép: WMO

A villámok sajnos igen sok ember életét követelik minden egyes évben. Egy villámcsapás nem feltétlenül jár halálos sérülésekkel, de tekintve, hogy egy mennykő akár 30 000 kelvin forró is lehet (a Nap felszíne 5780 kelvin), valamint meghaladhatja a 300 000 ampert is, kivételesen veszélyes jelenség.

lead kép: Greg Reely