Július 27. Szombat, Liliána, Olga

400 millió ember kerülhet veszélybe Kínában az áradások miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csak Indiát, Kínát is heves esők tartják össztűz alatt. Az esőzések pedig komoly áradásokkal is járnak, melyek jelenleg is több, mint 85 millió embert érintenek, és a károk 2,9 milliárd dollár fölé rúgnak.

kép: Deng Aihua-Xinhua via AP

Ez azonban semmi ahhoz képes, ami egy fenyegető esemény bekövetkezésével történhet. Mivel jelenleg 70 éve nem látott áradásokkal küzd az ország, így sokan attól tartanak, hogy a három nagy gát is veszélybe kerülhet.

kép: Weibo

Az említett három gát a világ legnagyobb vízenergia kitermelését is lehetővé teszi, de most olyan nyomással kénytelen szembenézni, melyet eddig soha nem látott. Ha pedig átszakad, azkatasztrofáliskövetkezményekkel járhat, hiszen a közvetlen közelében 400 millió ember életét teheti tönkre.

kép: Xinhua

A szakértők a felmerülő kérdésekre egyértelműen elutasító választ adtak. Elmondásuk alapján a gátrendszert úgy tervezték, hogy képes legyen ellenállni egy évezredben egyszer előforduló gigantikus nyomásnak is, vagyis annak, hogy másodpercenként 70 000 köbméter víz zúduljon rajta keresztül.

kép: Weibo

lead kép: Xinhua