Április 28. Vasárnap, Valéria

Iránban olyan sáskajárás van, amit 50 éve nem láttak

Világidőjárás
2020. június 02. 12:00
null

Az év elején Kelet-Afrikában volt bibliai méretű sáskajárás. Most Irán kénytelen hasonlóval szembenézni. A sivatagi vándorsáskák elképesztő pusztítással vonulnak át az országon.

kép: PTI

50 éve nem látott léptékű sáskajárás pusztít a területen, melyre a mezőgazdasági miniszter úgy reagált, hogy biztosan állíthatja: ilyen mértékű pusztítást még nem látott. A sáskák hada jelenleg mintegy 260 000 hektárt tarolt le, és haladnak tovább, rendületlenül.

kép: Dai Kurokawa - EPA - The Conversation

Irán számára nincs más lehetőség, a katonaság segítségét is igénybe kell venni. Volt már erre példa, és akkor nagyon nagy segítséget jelentettek, hiszen a terepjáróikkal olyan helyekre is képesek eljuttatni a permetszereket, ahova egyébként lehetetlen lenne.

A vegyszeres védekezés csak a permetezőgépek beszerzése miatt eddig már 125 000 dollárba került, illetve a védelem alá vont mintegy 800 000 hektár kezelése további 17,5 millió dollárt emészt majd fel. Ebben pedig nem csak a vegyszerek és a permetezőgépek vannak benne, hanem a munka és az őrzés is.

kép: Ben Curtis

A megfelelő védelemnek és a sáskák elleni fellépésnek - bár nem olcsó - mindenképpen van értelme, hiszen, ha nem teszik, akkor az élelmezés biztonsága kerülhet veszélybe. Arról már nem is beszélve, hogy a sáskákat nem érdeklik az országhatárok, vagyis India ugyancsak veszélyben van, így a védekezésben is kénytelen lesz segítséget nyújtani.

kép: WFP - Peter Louis

lead kép: FAO Sven Torfinn

klímaterménysáskapusztításemberIrán