Május 23. Csütörtök, Dezső

2.6 millió embert érintő áradás van Kínában

null

Kína déli és középső részein nagy mennyiségű csapadékkal kellett számolni. A kifejezetten heves esőzés néhány részen 140 mm csapadékot is hozott 24 óra leforgása alatt.

kép: China Xinhua News twitter

Az eső villámáradásokat és földcsuszamlásokat is okozott. Az érintett tartományokban összesen 230 000 ember kényszerült elhagyni az otthonát, de ennél lényegesen több lakost, összesen mintegy 2.6 millió embert érintenek az esőzések, több esetben tragikus következményekkel.

Sajnos a halálos áldozatok száma is egyre emelkedik. Június 11-ig 13 halottról tudnak a hatóságok, és két embert tartanak számon eltűntként. Mivel azonban a sárlavinák sorra jelentkeznek, ezek a számok valószínűleg emelkedni fognak.

A heves esőzések a házakat is elöntötték, sőt, több turisztikailag jelentős területen is károkat okoztak. A nyilvántartások szerint 2800 ház sérült meg, 1000 szálloda és vendéglő, valamint 5000 üzlet - így összességében az anyagi kár jelentős. Az eső mellett gondot okoz az is, hogy a terület mintegy 110 folyója nem képes teljesen elvezetni a hatalmas mennyiségű vizet, így azokon is további áradásokkal lehet számolni.

A károkat tovább fokozza az is, hogy az eső 10 700 hektárnyi haszonnövényt is tönkretett, melyek pótlására idén már nem lesz lehetőség.

kép: China Xinhua News twitter