Június 13. Csütörtök, Anett

Virágba borult a Mojave sivatag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kalifornia a napfény hazája, a meleg és a boldogság otthona. Az itt élők azonban nagyon szeretnék, ha a napsütést beárnyékolná a felhőzet, hiszen az állandó napsütés olyan aszályokat is hoz magával, melyek erősen próbára teszik a természetet és az embereket is.

Szárazság

Persze, aki itt lakik, nem lepődik meg az eső hiányán. Az itteni kertek zöme nem a zöld pázsitról híres, vagy ha mégis, ott a festék is sokszor jelen van a színvilágban. Az itteni kertekben a kaktuszok remekül érzik magukat, a víz pedig természetes körülmények között ritka vendég.

kép: Angel DiBilio-Shutterstock

Több államban is jelen van - Kaliforniában is – aMojave sivatag. A 124 000 négyzetkilométeres, vagyis Magyarországnál harmadával nagyobb terület évente csak mintegy 330 mm csapadékot kap. Itt található az USA legmélyebben fekvő, és egyben legmelegebb része is, a tengerszint alatt 86 méterrel elterülő DeathValley, ahol nyáron 49°C felett alakulnak a hőmérsékleti maximumok. A sivatagban bár élnek növények, a virágok ritka vendégek.

NASA

A NASA felvételein azonban most olyasmit figyelhetünk meg, amire ritkán kerül csak sor. Kalifornia végre megkapta, amire a lakosok és a természet rég áhítozott, és nagyobb mennyiségű csapadék hullott az idén márciusban és áprilisban is. Az eső pedig előcsalogatta a homokban, a kiszáradttalajbanrejtőzködő virágokat, melyeknek magjai csak a vízre vártak.

A szupervirágzásnak nevezett esemény során a sivatag eltűnik. Elrejti a sok millió pipacs, nefelejcs, és számtalan más virág, melyek igyekeznek a lehető leggyorsabban kinyitni szirmaikat. A színes virágtenger különlegeslátvány,ráadásul ritka vendék.

kép: NASA Earth Observatory-Lauren Dauphin, using Landsat data from the U.S. Geological Survey

Hogy hogyan kerül ide a NASA? A sivatagról készült műholdas felvételeken most nem a homokszín dominál, hanem a narancs pipacsok szirmainak árnyalata, ami akkora területen borítja a talajt, hogy az az űrből is látszik. A szakemberek azonban elmondták, hogy a felvétel csalóka, hiszen napszak szerint változik, hogy éppen melyik virág színei dominálnak az egyébként virágtalan, vagy csak kevés virágos növényt felvonultató területen.

lead kép: Anton Foltin-Shutterstock