Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Havazást és tornádót hozott az elmúlt pár nap Romániába

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Magyarország és Románia elmúlt napjainak zivataros időjárását egy fölöttünk áramló hidegcsepp alakítja, aminek további jelenléte miatt az időjárás ma sem változik különösképp. Tőlünk keletebbre (Romániában), azonban sokkal markánsabb viharok alakultak ki, ezáltal pedig számos helyen tornádót is sikerült lencsevégre kapniuk az embereknek.

Bihar megyében alakult ki egy nem mezo-ciklonális tornádó (meteoplus.ro)

A feltételek Magyarországon is adott voltak, de szerencsére itt nem volt példa tornádó kialakulására. Romániából sem érkeztek jelentések károkról.

Közép-Európában az ilyenkor megszokott hőmérsékleteknél most 7-8 °C-kal alacsonyabb értékeket lehet mérni és van ahol még ennél is nagyobb a kontraszt, ami miatt Romániában például több magashegységben kifejezetten nagy havazások alakultak ki.

(meteoplus.ro)

meteoplus.ro

meteoplus.ro

Magyarországra a sokak által várt eső a legtöbb területre megérkezett, viszont az ország több pontján jégesőt is jelentettek a napokban.

Jégeső Nyíregyházán. (szon.hu)

Észleltek jeget Komáromban, Makón, Lajosmizsén is. Térben igen változóan fordult elő, hiszen gyakran megesett, hogy egy város egy részében jégeső pusztított, még a város másik felén csak eső formában érkezett meg a zivatar.

Az országban a mai nap folyamán továbbra is a hidegcsepp hatásai fognak érvényesülni, viszont a zivatarok kialakulásának esélye inkább már csak hazánk középső és keleti felében lesz számottevő.

lead kép: meteoplus.ro