Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Havat hozott Németországba a felénk is tartó hidegfront

Világidőjárás
2020. május 11. 20:10
null

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk a ma érkező hidegfrontról, azonban ez várhatóan kicsit késve érkezik meg az országba. A késő délutáni és esti órákkal ellentétben, hétfő éjszaka és kedd hajnalban fog megérkezni a front kiterjedt felhőrendszere.

Németországot, azonban már a délutáni órákban elérte a sarkvidéki eredetű hideg levegő. Ennek köszönhetőn kifejezetten télre jellemző hőmérsékletek alakultak ki Németország középső részein és Csehország délnyugati részén.

wetterzentrale.de

A télies időt nem csak a hőmérséklet biztosította, hanem az egyre több helyen kifehéredő táj is.

facebook.com/WetterMelderDeutchsland – Knipser Knipper

facebookc.com/WetterMelderDeutchsland – Knipser Knipper

facebookc.com/WetterMelderDeutchsland – Hanny Lier

Megmaradó hótakaró leginkább a magasabb területeken jellemző (700 méter felett), viszont hóesést már 500 méter magasan is jelentettek.

A Német Meteorológiai Szolgálat az egész országra adott ki első és másodfokú riasztást a szélre vonatkozóan, az ország egyes területekein pedig még a fagyveszélyre is adtak ki veszélyjelzéseket.

Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre vonatkozóan több megyére is elsőfokú riasztást adott ki széllökésekre és zivatarokra, azonban a hidegfront már legyengülten érkezik, így a sokak által várt nagyobb csapadékhullás valószínűleg most is elmarad. A nappali hőmérsékletek, viszont 10-15 fokkal visszább esnek a hétfői naphoz képest.

A jelzett megyékben a széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t (met.hu)

Elsőfokú riasztás zivatarokra vonatkozóan. (met.hu)

lead kép: facebookc.com/WetterMelderDeutchsland – Moritz Scherwenk

fagyhidegtavaszszél