Július 18. Csütörtök, Frigyes

Gyorsul a sarki jég olvadása

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idei jégolvadási szezon az északi-sarkvidéken igen magas hőmérsékletekkel indult meg. Ez pedig nagyon nem jó hír, hiszen az utóbbi 40 évben egyre csak csökkent az átlagos jégmennyiség, és ez most sem lesz másképpen.

kép: severe-weather.eu

A kialakuló nyomásminták hatására meleg levegő nyomul az északi-sarkkör fölé, mely sajnos az ottani hideg levegőt maga előtt tolva foglalja el a területet. A hideg levegő így Észak-Európa felé nyomul, rányomva bélyegét az öreg kontinens egy részének időjárására.

kép: severe-weather.eu

Európába megérkeztek az első hőhullámok, és az extrém meleg nem csak itt, hanem északon is megmutatkozik. A jégolvadás fokozódását az okozza, hogy asarkköriterületeken átlagosan 12°C-kal van melegebb, mint ilyenkor lenni szokott, ezzel pedig olvadáspont fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

kép: severe-weather.eu

Minél több jég olvad el, annál erősebben jelentkezik az olvadást előidéző folyamat, vagyis egy olyan öngerjesztő rendszerről van szó, mely sajnos a mi életünkre is nagy hatást fog gyakorolni. Éppen ezért mindent meg kell tenni azért, hogy meglehessenállítani a jég folyamatos eltűnését.

kép: severe-weather.eu

lead kép: Steffen M. Olsen - Blue Action