Június 25. Kedd, Bocsárd

Évek óta nem volt példa ilyen halálos tornadókitörésekre az Egyesült Államokban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal jelentései szerint a szélsőséges időjárás eseményeinek száma alapján, egy kifejezetten átlagos hónap volt 2020. áprilisa. Az államokban összesen 240 tornádó jött létre, azonban április 11-13 között 138 tornádót észleltek államok szerte, ami már kiemelkedőnek számít. Csak az április 11-13-a közötti tornádókitörések során több mint 30 ember vesztette életét. Ennél több halálos áldozatot követelő tornádókitörésre legutóbb 2014-ben volt példa.

Egy az április 12-én keletkező F3-as erősségű tornádó pusztítását a műholdak segítségével is jól nyomon lehetett követni. Ilyen erősségű fokozat mellett 222-269 km/h széllökésekre kell számítani, ami lényegében egy statikailag jól megépített (könnyű szerkezetes) ház falait is képes teljesen ledönti.

A NASA egy műholdjával készített kép. A képen tornádó felszíni útvonala látható. (nasa.gov)

Mississippi államban egy F4-es erősségű tornádó is áthaladt, aminek az erőssége miatt egyes helyeken csak a házak talapzata maradt meg. Ez volt a legnagyobb tornádó, amit Mississippi története során valaha is detektáltak.

noaa.gov

facebook.com/LiveStormChaser

A hírek szerint az április során bekövetkező heves időjárási események miatt, több tízezer ember maradt energia nélkül, és több ezer ház rongálódott meg.

2020 április 22-23-án szintén erős zivatarok és szupercellák keletkeztek Texas keleti részében, amiből aztán számos tornádó fejlődött ki a régióban. Itt nem történt akkora pusztítás, mint Mississippiben, viszont a Nemzeti Időjárás Szolgálat munkatársai itt is együttműködtek a NASA dolgozóival, így sikerült egy újabb tornádó nyomvonalát azonosítani. Az ilyen tornádók nyomon követése elsősorban az anyagi károk gyorsabb felmérése miatt töltenek be fontos szerepet.

Egy tornádó nyomvonal Texas államban. (nasa.gov)

Érdekes belegondolni, hogy egy-egy ilyen képződmény leggyakrabban csak néhány száz méter átmérőjű, ennek ellenére hatalmas pusztítást képes maga mögött hagyni.

lead kép: foxnews.com