Június 14. Péntek, Vazul

Elfogy a víz Új-Zéland legnagyobb városában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

ÚjZélandonbekövetkezett az, ami az egész világra várhat, amennyiben nem vagyunk képesek megálljt parancsolni a károsanyag-kibocsátásunknak. Aucklandben, az ország legnagyobb városában, ahol a külvárosokkal együtt összesen 1.4 millió ember él kénytelenek voltak vízkorlátozásokat bevezetni, melyet a helyi tanács teljes egyetértésben fogadott el.

kép: stuff.co.nz

A szigeteket súlyos aszály szorongatja, mely az Északi-szigeten is erőteljesen jelen van, ahol Auckland is található. A védekezés miatt a rendelkezés több lépcsős, most az első lépést vezették be. Ennek értelmében sem a közterek, sem a sportpályák öntözése nem megengedett. A köztereken csak olyan öntözőrendszert lehet üzemeltetni, melyesőérzékelős, és a talajnedvességet is figyelembe veszi.

kép: yonews.org

A korlátozás érinti a lakosságot is, esetükben is azt kéri a vezetés, hogy most hagyjanak fel a kertek öntözésével, különös tekintettel a gyepekre, melyek hatalmas mennyiségű vizet emésztenek fel. A korlátozás egyelőre az ivóvíz beltéri használatát nem érinti.

kép: weather.com

A vezetés azonban felhívja a polgárok figyelmét arra is, hogy ha most nem sikerül nagy mértékben visszafogni a vízhasználatot, akkor kénytelenek lesznek további korlátozásokat bevezetni. Nincs mese, lépni kell, hiszen a város a rendes csapadékmennyiségének csupán 36%-ávalkénytelen gazdálkodni.

kép: PHIL WALTER-GETTY-IMAGES

lead kép: theconversation.com