Június 18. Kedd, Arnold, Levente

500 éve nem látott szárazság pusztít a cseheknél

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Csehország most látja, hogy az emberi tevékenység, mely nem veszi figyelembe a bolygó érdekeit, mekkora erővel üthet vissza. A koronavírus járvány mellett ugyanis az országban olyan aszály pusztít, melyet 500 éve nem láttak.

kép: radio.cz

Az elmúlt 10 évben a csapadék mennyisége - legyen szó az esőről vagy a hóról - folyamatosan csökkent. Ehhez jön még a kommunizmusnak köszönhető hatalmas, egybefüggő mezőgazdasági területek létrehozása, mely ugyan az ország gazdaságának jót tett, de a talaj vízmegkötő képességét nagyban rontotta. Ezeknek köszönhetően ma az országban csupán 0.1%-ban található normál vízszint a talajban, míg 75.4%-ban súlyos aszály a jellemző.

kép: onties.com

A hatalmas aszály nem csak a termésben okoz gondot, de a folyókra is hatással van. A kisebb folyók teljesen kiszáradtak, így már most is sok település maradt teljesen víz nélkül. Számukra az ivóvizet palackos formában biztosítja a kormány. A helyzet azonban tovább fog romolni, hiszen a szélsőségessé váló időjárás, és a talaj adottságait a végletekig kizsigerelő mezőgazdasági művelés együtt katasztrofális helyzetet idéz elő.

kép: intellinews.com

A Környezetvédelmi Minisztérium támogatást kér a károk kezelésére. RichardBarbec környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy ha csak nem jön egy hónapnyi folyamatos eső, akkor a víz nélkül maradó települések száma több százra is nőhet.

kép: watchers.news

lead kép: Gerhart Gellinger Pixabay CCO