Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Ezt tette a koronavírus a légszennyezettséggel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus - járvány a világon mára mindenhol megjelent, és olyan egészségügyi és gazdasági hatásokkal szembesít bennünket, melyek katasztrofálisak. Azonban mindenképpen meg kell látni azt is, hogy milyen pozitívumokat adott nekünk ez a helyzet. Nem csak arról van szó, hogy olyan országok segítenek egymásnak, akik eleddig csak ellenségeskedtek, vagy, hogy az emberek sokkal jobban odafigyelnek egymásra is (hiába szólnak a híradások ennek ellenkezőjéről).

Az egyik, a bolygó számára is különösen hasznoshozadékaa járványnak a nitrogén-dioxid kibocsátás jelentős visszaesése. Természetesen ennek oka nem maga a járvány, hanem az a gazdasági lassulás - leállás, mely a betegség miatt alakult ki. Ez azonban környezetvédelmi szempontból nagyon hasznos, bár várhatóan nem lesz túl hosszú távú.

kép: severe-weather.eu

A nitrogén-dioxid (NO2) kibocsátása jellemzően a fosszilis energiahordozók égetéséből kerül a levegőbe, az ipari tevékenységek, például az áram előállítása során. Ennek az anyagnak a koncentrációja azonban most jelentős mértékben csökkent.

kép: severe-weather.eu

Az USA egész területén jellemzően 30%-kal esett vissza, ennél azonban komolyabb számokat produkáltak az európai területek. Mind a Benelux államok, mind sok másországfelett lényegesen tisztább a levegő, mint eddig volt.

kép: severe-weather.eu

A járványban különösen érintett területeken a leglátványosabb a javulás. Spanyolországban is elképesztő adatokat mértek, de Olaszország északi régióiban is 50%-kal esett vissza a légszennyezettség.


kép: severe-weather.eu

A nitrogén-dioxid koncentráció, és természetesen más, erősen szennyező gázok koncentrációja is csökkent világszinten. Ez pedig jelentős javulást fog hozni a légszennyezettség következtében bekövetkezett halálesetek számában is. Ez az adat 2008-ban 3.5 millió volt világszerte, azóta azonban a levegő minősége is jelentősen romlott. A mostani javulás így akár milliók életét is megmentheti. A járvány borzalmai talán ebből a szempontból tanulásra is ösztönöznek minket: lehet másképpen is, lehet jobban is.

kép: severe-weather.eu

lead kép: Global Environment Facility (GEF) twitter