Május 23. Csütörtök, Dezső

Az erdőtüzek miatt megváltozhat az ökoszisztéma Ausztráliában

null

2019 novemberétől 2020 január végéig a rekord hőmérsékletek és a hónapokon át tartó szárazságok hatására, hatalmas kiterjedésű bozót és erdőtüzek alakultak ki Ausztrália számos részén. A tűzvészben 33 ember vesztette életét és kontinens szerte körülbelül 110 000 km2 (kicsit nagyobb, mint Magyarország területe) területet perzselt fel a tűz.

boredpanda.com

Most, hogy már csökkent a tűz sújtotta területek nagysága az emberek elsősorban a bokrok és az erdők újjászületésére szentelik a nagyobb figyelmet. Sok helyen megjelentek az olyan cikkek, hogy elkezdődött a fellendülés a pusztított területeken, viszont nagyon fontos ezt a témakört tudományos szemszögből is megközelíteni.

Ausztráliában a természetben keletkező bozóttüzek igen gyakori események az év egyes szakaszában, viszont manapság példátlan gyakorisággal és intenzitással fordulnak elő olyan területeken is, amire eddig nem volt jellemző. Tökéletes példa erre az alpesi kőrisekkel (Eucalyptus delegatensis) tarkított erdőségek területei. Az eukaliptusz ezen típusának újabb kihajtásának egyetlen módja, hogy a lombkoronában található mag révén történik a csírázás, viszont, ha a gyors egymás utáni többszörös tűz elpusztítja a már kisebb palántákat is, akkor nem lesznek képesek elvetni az új csíra magokat. Ez teljesen megzavarja a szaporodási ciklusukat, ami a fa helyi kihalásához vezethet. Az alpesi kőrisek ausztrál állománya 2013-ban is hatalmas veszteségeket szenvedett az akkor kialakuló erdőtüzek miatt, így pedig a jelenlegi helyzetre jelenthet jelentős problémát.

phys.org

E mellett az eredetileg szub-alpesi éghajlatban, Tasmániában őshonos ciprusfajták sem tudtak alkalmazkodni az elmúlt hónapokban pusztító erdőtüzekhez, hiszen a környéken eddig történelmi viszonylatban nem voltak jellemzők a nagy kiterjedésű bozóttüzek. Az egyre inkább melegebb és szárazabb klímájú régióban megmaradt faállományok összessége pedig nem tud megfelelően alkalmazkodni a gyors változáshoz. Valószínűsíthető, hogy az itt található ökoszisztéma sem tud hosszú távon maradéktalanul újjászületni eredeti formájában.

phys.org

Igaz összességében az ausztrál területek egyes részén kifejezetten jellemzők az erdőtüzek amikből számtalanszor újjászületett már a természet, viszont az éghajlat változással karöltve visszavonhatatlanul megváltozhat természet megszokott körforgása.

lead kép: fortune.com