Május 25. Szombat, Orbán

A mérések kezdete óta a legmelegebb januárt hagytuk magunk után

null

Az eddigi meglévő adatokkal összehasonlítva 2020 januárja volt a történelem eddigi legmelegebb januárja. Európában 3.1 °C fokkal volt melegebb 2020 első hónapja, ha az 1981-2010 közötti referencia időszak átlaghőmérsékletét vesszük figyelembe és 0.2 °C fokkal volt melegebb a 2007. évi legmelegebb januárnál. E mellett, ha csak csekély mértékben is, de az eddigi legnagyobb 2016-os globális januári átlaghőmérsékleti rekord is megdőlt, 0.03 °C fokkal.

Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Ha Európát kicsit közelebbről szemléljük akkor látható, hogy a skandináviai és az oroszországi hőmérsékleti értékek kirívóan magasak voltak a hónap során. Ezeken a területeken az átlagot 6 °C fokkal meghaladó értékek voltak a jellemzők. Norvégiában a második legmelegebb január volt 1900 óta, Finnországban pedig a legmelegebb januári átlag hőmérsékletet mérték az 1961-es mérések kezdete óta. Ennek következményeként, Norvégiában, Svédországban és Finnországban is több helyen sípályákat kellett bezárni.

Severe Weather

A sok pozitív érték mellett, néhány negatív anomália is megfigyelhető Közép- és Dél-Európában. Az egyik ilyen a magyarországi területre korlátozódik, ami főként átlagos és átlag alatti értékeket mutat, ahol elsősorban a hosszan tartó ködborítások eredményeztek átlag alatti hőmérsékleteket.

Az Egyesült Államok nagy részén, Japánban, Délkelet Ázsiában, Kelet-Kínában átlag feletti hőmérsékletek, míg Alaszkában, Kanada északnyugati részén és Grönlandon inkább az átlag alatti értékek voltak a jellemzők.

Afrika egyes területein, látható negatív anomáliák annak köszönhetők, hogy az átlagosnál hidegebb légtömegek érkeztek északról, egy tartós nagynyomású rendszernek köszönhetően. De e hatás mellett is nagy területen volt átlagosnál magasabb a hőmérséklet.

Severe Weather

Ausztráliában szintén magasabb volt a hőmérséklet az átlagnál, főként Új-Dél-Walesben, ahol hatalmas bozóttüzek pusztítottak heteken keresztül. Ezen kívül a kontinensen az év ennek a szakaszában érkező hőhullámok hőmérsékleti értéke a megszokotthoz képest meglehetősen magas volt, amik főként az északkeleti és a keleti részeket érintette.

Severe Weather

lead kép: greenpeace.org