Május 22. Szerda, Júlia, Rita

8 gyerek is meghalt a szíriai hóviharok és a brutális hideg miatt

null

Brutális hideg kerítette hatalmába Irak, Irán, Törökország és Szíria területét. Bagdadban is esett a hó, amire 100 éve nem volt példa.

kép: Mark Cutts Twitter

Törökországban szintén erős havazással kellett számolni. A hegyekben 41 ember veszítette életét a kialakuló lavinákban. Iránban a hóvihar 8 halálos áldozatot követelt, és több ezer háztartásban az áramot is nélkülözni kellett.

kép: watchers.news

Azonban Szíria helyzete talán a legrosszabb. A menekülttáborok - ahova az emberek az ország északi részén dúló fegyveres konfliktus miatt menekülnek - nem készültek, nem is készülhettek fel a durva hidegre. A -11°C egyáltalán nem jellemző, ahogyan a havazás sem, inkább csak a hegyekben. Most azonban ezzel is számolni kell a táborokban.

kép: severe-weather.EU Twitter

Az emberek szinte mindent megpróbálnak elégetni, a gumiabroncstól kezdve a műanyagokon át, ami nagyon veszélyes. két gyerek a mérgező füsttől vesztette életét a sátrukban, másik kettő a rosszul elhelyezett tűz miatt lángra kapó sátorban lelte halálát. Sajnos a sor itt nem ér véget, mivel további négy gyermek, köztük egy két hónapos csecsemő halálra fagytak a szokatlan és erős hidegben.

kép: severe-weather.EU Twitter

A nemzetközi humanitárius szervezetek kongatják a vészharangot, hiszen aszíriaihelyzet a szélsőséges időjárással vegyítve a világ egyik legszörnyűbb humanitárius katasztrófájával fenyeget.

kép: AJ+ Twitter

lead kép: AJ+ Twitter