Június 21. Péntek, Alajos

Rekordhideget hoz a polar vortex

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

40 éves rekordot döntött meg a polarvortek, vagyis az a sarkvidéki hideget szállító örvény, mely jelenleg Reykjavík környékén jár. -96°C-ot mértek benne!

kép: severe-weather.eu

Na persze ez nem a talaj közelében van, hanem nagyjából 25.5 km-es magasságban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsen hatással az időjárásra. Az örvény erejét ugyanis megmutatja az, hogy mennyire alacsony hőmérséklet produkálására képes. És minél erősebb apolarvortex, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hatást fog gyakorolni az időjárásra is.

kép: severe-weather.eu

A döbbenetes hideg mellett azt is meg kell említeni, hogy igen erős szelek is tombolnak az örvényben. A sztratoszféra tetején, vagyis nagyjából 45 kilométeres magasságban a szélerősség eléri a 600 km/h-át. Ez az adat szintén azt mutatja, mekkora erővel rendelkezik a jelenség, vagyis szintén növeli az időjárási befolyás valószínűségét.

kép: skymetweather.com

A mért adatok még akkor sincsenek közvetlen ránk, emberekre, ha történetesen repülőre ülünk. Az utasszállítók nagyjából 10-12 kilométeres magasságban repülnek, vagyis, bár a hideggel számolniuk kell, ez meg sem közelíti a rekord mértékét. A legmagasabban közlekedő U2-es kémrepülők márkomolyanbajban lehetnek, hiszen repülési magasságuk 21 kilométer körül van, ám itt a pilóták már szkafanderben vannak, és a gép felépítése is eltér egy utasszállítóétól.

lead kép: nytimes.com