Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Ha a földi nem lenne elég, most még az égi pokol is leszáll Ausztráliára 

Világidőjárás
2020. január 15. 16:00
null

Ausztráliát az ág is húzza, valahogy a gondok egyre csak sokasodnak, és nem akar megérkezni az igazi felmentősereg.

kép: bbc.com

Azzal már foglalkoztunk, hogy a napokban érkezett viharrendszerek bár jelentősebb mennyiségű csapadékkal érkeztek, ez is kevés sajnos ahhoz, hogy elejét vegye a bozóttüzek terjedésének - bár kétségtelen, hogy segítséget jelent az ellenük való fellépésben.

kép: hu.pinterest.com

Jóval a tüzek fellángolása előtt elkezdődött egy erősen száraz időszak a kontinens életében, mely komoly mezőgazdasági károkat is okozott. Ennél is rosszabb azonban, hogy az egyre sűrűbben jelentkező, és elhúzódó aszályos időszakok veszélyesen kiszárítják a növényzetet, mely így sokkal fogékonyabb a tüzek kialakulására. Jelen esetben is éppen ez okozza, hogy a tűzoltók tehetetlenek, hiszen a tüzet ugyan eloltja a víz, de a növények szárazságáén nem javít, így azok újra lángra kaphatnak.

A bozóttüzek pusztítása mellett az ausztráloknak a füst is gondot okoz. A levegő minősége szinte az egész országban rossz, néhol az ember a Marson érzi magát, mert a füst narancsos- vöröses árnyalatúra fest mindent. De a füstnek van egy másik rossz tulajdonsága is.

kép: abc.net.au

Abban az esetben, ha vulkánkitörés van, ha erőteljes bozóttüzek csapnak fel, vagy fokozott ipari tevékenység történik, létrejöhet az úgynevezettpyrocumulonimbus(pyroCb), vagyis füstgomolyfelhő. Ez egy olyan viharfelhő, melyet tulajdonképpen a felszálló forró füst hoz létre, ésesetenkéntelérhetik a troposzféra legfelső határát is. Szélsőséges megjelenési formája a füstviharfelhő, mely akár csapadékot is zúdíthat az adott területre eső, vagy jég formájában. Ezzel még nem is lenne különösebb gond, azonban ezeknél a felhőknél jellemzőbb, hogy villámlásokat generálnak, ami a tüzek egyik kiváltója, valamint a tornádók születésének esélye is jelentősen megnő.

kép: thetimes.co.uk

A hatalmas hőmérsékleti eltérések olyan viharokat alakítanak ki, melyek kiszámíthatatlanok. A tűzoltók nem véletlenül tartanak annyira a füstgomolyfelhőktől, hiszen jelenlétük, illetve az általuk generált szélsőséges körülmények tovább fokozzák a veszélyt, melynek az emberek és az állatok ki vannak téve.

kép: hu.pinterest.com

felhőtűzfüstemberAusztráliaélet