Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Delhiben rendkívüli hideg van

Világidőjárás
2020. január 02. 16:00
null

Sz év utolsó napjaira beköszöntött hozzánk is a hideg. A fagyos reggelekre azonban mifel vagyunk készülve, kiváltképp télen, vagyis igazán senkit nem leptek meg a dérrel fedett fák.

kép: businesstoday.in

Más a helyzet Delhiben. Avárosnincs felkészülve a hideg időjárásra, hiszen a legtöbb épületben nincsen központi fűtés sem. Na nem azért, mert az embereknek ilyesmire nem telik, pusztán azért, mert nemigen van rá szükség. Hiszen India fővárosa nem a hideg időjárásáról híres.

kép: indusscrolls.com

Most azonban Delhibe is eljutott az a hideghullám, mely az ország északi részét érintette. Ez pedig azt jelentette, hogy megdől, egy több, mint 100 éves rekord, és a fővárosban 9.4°C-ot mértek. Ez elsőre azért nem tűnik vészesnek nekünk, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez 10°C-kal hidegebb az ilyenkor megszokottnál.

kép: ndtv.com

kép: bbc.com

A város számára ez több szempontból is kihívást jelent. Egyrészt Delhiben légszennyezettség ilyenkor a legrosszabb, most is a kritikus kategóriába esik. Másrészt, bár a városnak közel kétszáz hajléktalanszállója van, ahol melegedhetnek az otthontalanok, ebben a hidegben ez is kevésnek bizonyul. Harmadrészt a város energiafelhasználása is jelentősen megugrik. Mivel a központi fűtésre nem lehet támaszkodni, az emberek különböző fűtőberendezéseket vásárolnak, ez pedig nem jó hír az energiafelhasználás szempontjából. Bár sokan még mindig a hagyományos módszerekkel próbálkoznak, vagyis a melegvizes palackokkal, és a vastag takarókkal. Delhiben a vastag télikabát sem éppen megszokott látvány, most azonban szükség lehet rá, hiszen a lakosság messze nem ehhez a hőmérséklethez szokott.

kép: bbc.com

lead kép: rt.com

házhidegIndiaemberfűtésDelhi