Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Legalább a Mikulás otthonánál esik egy kis hó....

null

Míg hazánkban, Közép-Európában és a Balkán sok országában lassan már csak egy pulóverre lesz szükségünk, olyan tavaszias az idő, a Finnek bizony kapnak egy kis havat a nyakukba.

kép: severe-weather.eu

Az északi területeken egy erőteljesciklogenezis(alacsony nyomású rendszer kifejlődése) megy végbe, melynek központja igen alacsony hőmérsékleti értékeket mutat. Ez érinti Skandinávia déli részét, a Balti-tengert, Észt és Lettországot is.

kép: severe-weather.eu

A ciklon hatására heves esőzésekkel, erős szelekkel és bizony nagyobb mennyiségű hóval is lehet számolni. Tény, hogy Észak-Európaszámáraa hó decemberben kicsit sem szokatlan, ám a kontinens két szélének hőmérsékleti eltérései mégis érdekessé teszik a jelenséget.

Amellett azonban, hogy csodáljuk a ciklon erejét, számolni kell azzal is, hogy helyenként 90 – 120 km/h-ás széllökéseket is hoz magával, ami a havazással párosítva már komoly gondokat is okozhat. A meteorológiai szervezetek felhívják a figyelmet, hogyhófúvásokralehet számítani, a közlekedés nehézzé válhat, és számítani lehet rá, hogy egyes utakat le kell majd zárni.

kép: severe-weather.eu

A ciklon persze nem marad egy helyben, hanem lassan halad Oroszország északi - nyugati területei felé, ahova ugyancsak havat és esőt zúdít majd.

kép: severe-weather.eu

lead kép: businessinsider.com