Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Egyszerre tombol a tűz és esik a hó Kaliforniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

5 napja még attól volt hangos az amerikai sajtó, hogy SantaBarabaraegyes részeiről menekülnek az emberek, mert a kaliforniai tűzvész ide is eljutott. Most pedig azt láthatjuk, hogy a várostól nem is olyan messze, az Antilop völgyben (AntelopeValley) egyes részeken 127 mm hó áll.

kép: avpress.com

A kaliforniai tűzvész időn erőteljes, bár tény, hogy a kár, amit okozott nem olyan magas, mint az előző években. Jelen esetben a gondot a szél okozza, mely futótüzet csinált a bozóttüzekből. Ezek elől pedig nem lehet elbújni, eléri a városokat is, hiszen hiába a tűzoltók megfeszített munkája, a tomboló lángok ellen nem sokat tehetnek.

kép: theguardian.com

Kedden 6300 embert kellett evakuálni a város környékéről és a Santa Barbarából, illetve 2400 épületet veszélyeztettek a lángok. A felmentősereg pedig egyre csak várat magára.

Az USA területén egy markán hidegfront nyomul egyre lejjebb, minek eredményeképpen az Antilop Völgy is fehér köntöst öltött. Ez azért is érdekes, hiszen a terület sivatag.

Alapvetően azonban – mint ahogyan Kalifornia soksivataga– nem homoksivatagról van szó. A terméketlen terület évente egyszer gyönyörű virágruhát ölt, melyet narancsszínű pipacsok milliói adnak. Most azonban 63-127 mm hó fedi a környéket.

kép: theguardian.com

A helyi lakosok elmondták, hogy ünnepi hangulatba kerültek a hótól, és azt is hozzátették, hogy soha előtte, és valószínűleg ezután sem láthatják majd otthonaikat ilyen szép, fehér lepelbeburkolózni. Hogy meddig marad meg a hó, az még kérdéses, de túl sokáig nem ürülhetnek neki a helyiek. Ez viszont jó hír Kalifornia autópályái számára, melyek közül többet is le kellett zárni. Eddig az ok a tűz volt, most azonban a havazás okoz komoly fennakadásokat.

kép: watchers.news

lead kép: abc7.com