Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Két perc alatt szétkapta Sydney-t egy vihar

Világidőjárás
2019. november 28. 08:00
null

Két perc. ennyi kellett ahhoz, hogy Sydney levegője hirtelen kitisztuljon, és a tikkasztó hőség jelentősen enyhüljön. Észak-Sydney azonban valahogy mégsem értékelte annyira ezt a két percet.

kép: watchers.news

A levegő minőségének javulását - ha csak időlegesen is – egy heves zivatar hozta el, mely jelentős mennyiségű csapadékot, és 90km/h-ás szelet hozott magával.

kép: John Bergin Twitter

A lecsapó vihar 76 000 háztartást hagyott áramellátás nélkül. A zavart többnyire a leomló fák, illetve a rengeteg becsapó villám okozta. Ugyancsak a fák okoztak leállás a vasútvonalakon is.

kép: Ausgird Twitter

A vihar valóban csupán nagyjából két percig tartott, ennyi idő alatt azonban olyan pusztítást vitt véghez, melynek eltakarítása napokig is eltarthat. Egyetlen jó oldala, hogy időlegesen felfrissülést hozott, hiszen a város levegője a heves bozóttüzek miatt kifejezetten rossz volt. Ráadásul a 35,2°C-os meleg avihar elvonulása után egy órával mérve már csupán 28,9°C volt.

kép: T1 Sydney Trains Twitter

A szél jelentős anyai károkat okozott azzal, hogy nagyon sok fát kidöntött, vagy kettétört. A helyi hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy a lehetőségekhez mérten készüljenek fel élelmiszerrel és üzemanyaggal, mert a helyreállítás - az áramszolgáltatás esetében is - néhány napig eltarthat.

kép: Chris Bevan Twitter

lead kép: Ausgird Twitter

viharklímaesőSydneyfaemberszél